expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

събота, 31 юли 2010 г.

Побързайте със зимнината!

Днес 31 юли търговията в борсата е слаба. Търговците са малко, летният сезон и отпуските са си изиграли ролята.
Според производители, добивите от засетите площи на открито доста са се занижили. Лошото време: редуването на слънце и дъжд, порои, новоднения и т.н. е предпоставка и за появата на болести като мана, барсала, гниене, слънчасване и др. Все още има зеленчуци по борсите, но се очаква в следващите месеци това силно да намалее. Така, че който е решил да прави зимнина да побърза, цените ще скочат много.
В момента ценате на домата е 0,40-0,50 за кг.; корнишона започна да се вдига: миналия ден бе 0,65 сега е 0,80; цената на патладжана също се повиши от 0,20 на 0,40....
Най-късно, по прогнози, до 15 август цените ще са сравнително ниски, но след това дори търсенето ще надвишава предлагането.

вторник, 27 юли 2010 г.

Най-актуални цени за домата!

Днес 29 юли въпреки, че на борсата няма много домати, търсенето е почти нулево. Тези търговци, които са дошли за домат, подлъгани от информацията по новините на бтв, с разочарование разбираха, че вместо 0,30, домата се продава на 0,70-0,80. Към 8-9 часа домата слезе на 0,60, но като се има предвид лошите метеорологични прогнози, едва ли ще е за дълго, освен ако нелоялната конкуренция не внесе на по-ниска цена.
Краставици почти няма, но за този период те не са особено търсени. Дребния корнишон се търгува на 0,65, розовия домат 0,80-1,00; Капията - 0,80, лютивата чушка 030-0,40; пъпеша 0,50-0,60; динята 0,30; тиквички 0,40......

неделя, 25 юли 2010 г.

Ниски цени на борсата в Плодовитово!

Може би всяка година по това време борсовите цени на зеленчуците са най-ниски. И това лято не прави изключение. Днес 25 юли рано сутринта в 4,00 пороен дъжд заля борсата. Търговците бързаха да пълнят бусовете и не се пазареха много, много както друг път. Цената на домата бе 0,65-0,70; розовият домат 0,80; краставицата 0,70-0,80; патладжана 0,20; пипера 0,70; лютивата чушка 0,30, зелето 0,20; кромида 0,50......

четвъртък, 22 юли 2010 г.

Лимонада от краставица!


За горещите летни дни ви предлагам една рецепта, която би утолила жаждата ни и би ни снабдила с някои минерали и витамини.
Повечето хора свързват краставицата с голям процент вода, но тя съдържа и голяма част от витамините, които ни трябват всеки ден: витамин В1, витамин В2, витамин B3, витамин B5, витамин B6, фолиева киселина, витамин С, калций, желязо, магнезий, фосфор, калий и цинк.
А ето и рецептата: Вземаме една голяма краставица, обелваме я и нарязваме на кубчета, добавяме прясно изцеден сок от лимон, захар на вкус и доливаме студена вода.
Лимонадата става още по освежаваща и пикантна, когато престои в хладилника около 1-2 часа. Можете да предложите и на гостите си, със сигурност ще останат изненадани и доволни.

Слаба търговия за края на юли!

Днес 22 юли 2010 липсата на достатъчно търговци и вялата търговия изнерви продавачите на зеленчуци. Паднаха цените на почти всички селскостопански произведения. Дори розовият домат се продаваше на 1,00, червения на 0,70-0,80; краставицата 0,50-0,60; всякакъв рекорд на ниска цена зае лютивата чушка-стигна дъното за сезона - 0,30; пъпеша държи 0,60; динята 0,30; капията 0,80; картофа от 0,30 до 0,55. Зелето 0,20; прасковата 0,80-1,00. Производителите бяха принудени да намалят цените с по 0,10-0,20 за да не върнат стоката, но все пак някои ще се наложи да посетят борсата и следобяд. Данъчните все още присъстват на входа, но проверяват само излизащите пълни коли за стоково-приемателни протоколи.

вторник, 20 юли 2010 г.

Ползата от подправките!


Най-популярните здравни растения, като магданоз, кантарион (кориандър), копър, кимион принадлежат към семейството на лечебните растения, наречена група Umbelliferae. Тази група растения се характеризира с чадъресто разклонени стебла. Целината и морковите са също така силни лечители от това ароматно семейство.

За всички тези здравословни билки се знае, че са фантастична подправка за храната - дори морковите и целината са популярни като основен овкусител на супи и зеленчукови бульони. Но тези билки са също лечебни и са били използвани за лечение още преди да станат кулинарни подправки.

Кантарион (или кориандър) е най-старата известна подправка, проследена до 5000 г. пр.н.е. и е бил използван от Хипократ като лекарство. Древните гърци също са използвали като лекарство магданоза и го считали за свещен. Те украсявали победителите в леката атлетика и гробовете на починалите с клончета от магданоз и листа от целина. Листата на целината са споменати като лекарство още от древногръцкия поет Омир. Но, чак през Средновековието целината и магданоза започват да се използват за храна.

Всички тези здравословни билки са богати на антиоксиданти и флавоноиди, които чистят токсините, борят се срещу инфекции и лекуват тялото. Въпреки че всички от тях са с високо съдържание на витамин С от съществено значение за подсилване на имунната система, всяка от тях осигурява и други витамини и минерали, които предлагат уникални лечебни свойства. Морковите са известни с това, че са най-голямата електростанция на витамин А (бета каротин), важни за очите и здравето на белия дроб. Целина, е богата на минерали, от важност е да се знае, че е с балансирано съдържание на - калий, натрий, калций и магнезий.

Целината се използва от повечето хора за салати и супи. Най-често се ядат корените, но, листа, корени и семена са годни за консумация и са мощни препарат за почистване. Целина листа са били използвани за лечение още от древните гърци, а по-късно като подправка от римляните.

Целината е отличен източник на витамин С и има високо съдържание на минерали, необходими за електролитния баланс на течностите. Тя е богата на калий, натрий, калций и магнезий. Той действа като диуретик, стимулиране изхвърлянето на урината и избавяне на тялото от течности. Fluid баланса е изключително важен по време на интоксикация и това прави тази билка най-добрата за тази работа. Освен това целината понижава холестерола и намалява кръвното налягане.

Използвайте целината за салати, пресни или сокове, както и да го добавите към вашите варени рецепти. Не забравяйте да включите листата, тъй като те са с дори по-високо съдържание на витамин С, калций и магнезий от стъблата. Листата не се съхраняват толкова дълго, колкото стъблото, затова се използват най-напред. Ако целината "повяхне" поради високата си съдържание на вода, накисва се или се поръсва със студена вода. Целината е един от "мръсната дузина" - 12 храни, носещи в най-висока степен остатъци от пестициди, когато се отглежда традиционно, затова си купувайте толкова, колкото ще консумирате.

неделя, 18 юли 2010 г.

Цени на зеленчуци в Плодовитово за 19 юли


Спад на краставицата, корнишона се продава на 0,30; домата държи 0,80-1,00; розовия 1,30-1,60; динята 0,30; пъпеша 0,70; дребния 0,50; лютото чушле 0,50; патладжана 0,40; зелето 0,20; нектарини 1,10; кайсия 1,40; царевица за варене 0,30; тиквичка 0,30-0,40; кромид 0,45-0,60.....

събота, 17 юли 2010 г.

Цените на борсата непрекъснато лавират!

Днес 17 07 2010 година цената на домата отново се вдигна - 0,80 ,за разлика от нея краставицата не се търси дори на 0,50; лютивата чушка е 0,50; капията е 0,90-1,00; патладжана 0,50; чорбадижийски 1,00; пъпешите са от 0,40 до 0,80, според качеството; динята 0,30; нектарини български 1,00; едри кайсии 1,40; зелето 0,20; тиквички 0,40....
Търговията в борсата в Плодовитово работи както сутрин от 4,00 до към 10,00, така и следобяд от 16 до 22 часа. Данъчните изискват протоколи за покупко - продажба.

четвъртък, 15 юли 2010 г.

Аязмото "Свети Кирик и Юлита" в село Градина Пловдивско!


На 15 юли е празникът на село Градина. Св. Кирик и Юлита са светците закрилници на селото.
Историята на аязмото започва още през турско робство, селянин от с. Градина отива да разорава нивата си. В един момент воловете спират и не помръдват. Въпреки всички усилия на стопанина, животните не желаят да продължат оранта. Опитал всички средства да ги накара, човекът застава пред тях и забелязва в почвата една икона. По късно се разбира, че това са св. Кирик и майка му Юлита. Историята разтърсва жителите на селото. Вярващите християни събират средства и построяват аязмо на мястото, в близост до което има извор, чиято вода лекува очни болести.
Всяка година на този празник се готви курбан за здраве, а нощта преди празника отецът прави служба в чест на светците. На този ден винаги има много вярващи, които идват да запалят свещичка и да почетат св.Кирик и Юлита!
Историята помни много случаи в които болни и нуждаещи се преспали в аязмото в нощта срещу празника оздравяват като по чудо! Покъртителен е случаят с моя близка, която като малка/2 годишна/ изведнъж спира да ходи/, цяла година майка й я носи на ръце, докато не я посъветвали да преспи в аязмото в нощта срещу празника. Родителите изпълват заръката и на сутринта детето като по чудо започва да ходи и тича около чудодейното място!

сряда, 14 юли 2010 г.

Очаква се домата да падне още!

Най-вероятно в близките дни цената на домата ще се понижи, причината е, че това растение макар да има дълъг период на отглеждане, от засяване на семката до беритба минават 5 месеца, узрява в твърде кратки срокове/1-2/ месеца. Точно сега масово зреят и засадените на открито: на колове и лежащи сортове. Ако не се спре вноса, хората ще продават на ниски цени за да не го изхвърлят и така няма да покрият разходите си за торове, препарати и обработка, последствия: неизбежен фалит на производителя. На фона на ниските изкупни цени, трябва да се отделят средства за пенсионно и здравно осигуряване и данъци. Но кой висш чиновник би могъл да разбере неволите на производителя? Да, хазната е празна, но едва ли земеделеца би трябвало да я пълни, нека бъдем реалисти и както навсякъде по света, да се подпомага родното производство, а не да се унищожава с непосилни данъци и внос. Една страна, която е земеделска, би трябвало да изнася селскостопанска продукция, а не да внася и по този начин да се самоунищожава.
Вместо да се мисли по какъв начин да се събират пари от земеделските стопани, да се помисли как да се осигури сключването на договори за пласмента на продукцията. Това е един от най-болните въпроси, защото вместо производителя да се грижи за растенията, си губи времето да стои по борси, тържища и пазари, в очакване и несигурност дали ще продаде или не. Трябва да се помисли как да се избегне неконтролируемото засяване на различни култури. Плановото засяване ще осигури и по-добро пласиране и по-добра цена.
За днес 14 юли цената на домата в Плодовитово е 0,70, но едва ли ще се задържи дълго. За разлика от нея цената на краставицата се покачва и вече е 0,90. Спад има на патладжана-0,40-0,50; пъпеша се търгува на 0,90; тиквичката 0,40; зелето 0,20; капията 1,20-1,30; розовия домат 1,20-1,30.

вторник, 13 юли 2010 г.

Последни цени на домата и краставицата!

на 13 юли след крътък спад, краставицата е отново актуална, търси се на цени 0,80-0,90. Само преди ден домата беше на цена 1,10, а днес домати заливат борсата на 0,70; розовият домат, който вървеше доскоро на 2,30 днес падна до 1,30; Цените доста се разминават с тези по пазарите, най-много се търси кромида, чиято цена е от 0,45 до 0,60 и белия пипер на цена 1,00; капията 0,90; патладжана 0,80.

понеделник, 12 юли 2010 г.

Цени на едро в Плодовитово за 12 юли!

Днес 12 юли, търговията както винаги в понеделник е по-вяла в сравнение с оборота в неделя, но въпреки това тонове стока бе изкупена от търговците.
Краставицата отново се търси на 0,50-0,60, кривата 0,30; хубавият домат държи 1,10; дребен 0,80; розовия 1,50-1,60. Капията 0,90; севрия и чорбаджийски 1,00; патладжана 0,80-0,90; тиквичката 0,40; вносна кайсия на 1,20-1,30; българска праскова 1,00-1,20; пъпеша от 1,00-1,20; динята 0,30; лютивата чушка- шипка:1,00-1,20, рибка:1,20-1,30; зеле 0,20; кромид 0,50;

четвъртък, 8 юли 2010 г.

Македонски внос подби цената на домата!

Дъждът от снощи не спира да ромоли, но борсата в Плодовитово е препълнена с производители и търговци. От вчера нелоялна конкуренция е подбила цената на домата, македонския безвкусен домат, който се предлага на 1,05 принуди производителите да намалят на 1,20-1,30. Краставицата въпреки, че вече е на ниска цена/0,50-0,60/, не се търси. Изобилие от български и гръцки дини на 0,35; Сякаш белият пипер е винаги актуален и държи цена 1,40-1,50; зеления фасул се търси и предлага на 0,50; тиквички и корнишони заливат тържището на добра цена. Лютивата чушка се предлага на 2,00; царевица за варене върви едва - едва на 0,30.

вторник, 6 юли 2010 г.

6 юли - цени на зеленчуци в Плодовитово!

Цените на зеленчуците в Плодовитово са много по-ниски отколкото по пазарите и въпреки това търговците не смогват да изкупят тоновете селскостопанска продукция.
Данъчните отново са на входовете, производители, които не са успели да се регистрират, се опитват да изхитрят блюстителите на закона, като идват следобяд от 18,00 часа и продават до 21,00-докато затворят борсата, но според последната мълва и следобяд ще има данъчно присъствие.
За 6 юли домата все още държи рекордни цени 1,50-1,60, краставицата 0,50-0,70; зелето-0,20; корнишона 0,40-0,50; капията 1,50-1,60; белия пипер 1,50; зеления фасул 0,50; морковите 0,45-0,50; динята 0,35; лютивата чушка 1,50; пресни картофи вече почти няма, стария е 0,45-0,50; кромида 0,60; черешите 2,00; има праскови на 0,70; кайсии на 0,80, гръцки нектарини 1,20 и т. н.

неделя, 4 юли 2010 г.

Най-големите плодове и зеленчуци в света!!














Краставицата се срина!


Във времена на интернет и мобилни телефони информацията се разпространява светкавично. Само преди ден краставицата в Плодовитово беше 1,00 лев, днес 4 юли 2010, борсата е залята с корнишони на 0,30; сандра и калунга на 0,60 и крива за 0,30. Всеки ден борсовите цени могат да изненадат и най-далновидния търговец на зеленчуци. И утре се очаква краставицата да достигне най-ниските стойности за годината. За удивление домата държи рекорд за всички времена, дори средни домати се харчат за 1,60; розовия за 2,00; лютивата чушка 2,00; пипера 1,50; царевицата за варене 0,30; динята 0,30; черешата 1,70-2,00; тиквичката 0,50. За голяма изненада пресния картоф днес липсваше на пазара. С каква цена ще бъде утре, предстои да видим. Жълтия фасул се продава на 0,60; докато зеления на по-ниска цена.

петък, 2 юли 2010 г.

Строг контрол от данъчни и полиция!

Продължава обсадата на входовете на зеленчуковите борси от данъчни проверки. Слуховете, които се носят са, че това ще продължи до 30 август. Данъчните изискват от търговците да попълват стоково-приемателни протоколи, където производителят вписва името и номера на картата си, както и количеството и цената на закупената стока.
Днес 2 юли 2010 цените са скочили за домата - търгува се на 1,40-1,50, дори за дребния гръцки домат искат 1,50; розовият за 1,80; краставицата 1,00; кривата 0,50; корнишона 0,65; лютивата чушка 2,30; капията 1,50; бял пипер 1,50; зелен фасул 0,60; пресен картоф 0,50; зеле 0,20-0,25; тиквичка 0,55; царевица за варене 0,40; ягоди 2,10; кромид 0,60; моркови 0,70; патладжан 1,60; праскови 0,70-1,00; кайсии 0,80-1,10; дини 0,40; пъпеши 0,90-1,10;
За прекупвачите и търгвците с гръцка стока данъчните изискват всички необходими документи, както и касов апарат.