expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

понеделник, 30 август 2010 г.

За днес 30 август най-търсен е домата!

Най - търсен е домата, особено хубавия домат, който се търгува на 1,00, консервения се предлага на 0,50 и също е хитът на борсата в Плодовитово. Краставицата се предлага на 1,00, като корнишона е 0,80-0,90; герганата и тимурката около 0,70-0,80; тиквичките са 0,30-0,40; зелето 0,20-0,25; картофите 0,40; патладжана 0,30; капията от 0,70-0,90; чесъна е 4,20; кромида 0,45; червения 0,65; лютивата шипка зелена 0,70, червена 0,35; рибката 0,90; сини сливи 0,50; праскови 0,80-1,00; пъпеши според сорта от 0,30 до 0,70; грозде 1,30-1,50;

четвъртък, 26 август 2010 г.

Леко оживление на търговията!

Днес 26 август цените на повечето зеленчуци са почти същите, с изключение на лютивата рибка, която стигна 1,00 и се очаква цената да расте. Корнишона също достигна 1,00. Българския кромид е 0,40, картофа е 0,40, краставица тип сандра се предлага на 1,20, като се предпочита пред едрия корнишон който е 0,60 и тимурките 0,70-0,80; Старият чесън се предлага на 4,20, царевица за варене 0,25. Пипера 0,70-0,80, има слабо покачване цената на патладжана 0,35-0,40; Домата е от 0,40 до 0,90, розовия 1,20.....

вторник, 24 август 2010 г.

24 август!


Прохлада в малки кофички, минава край продавачи и купувачи.


Днес 24 август предлагането е повече от търсенето, но въпреки това цените не падат. Изобилие от консервни домати - 0,50 и капия - 0,60-0,80, най-търсен е патладжана 0,30-0,35; краставици корнишони няма достатъчно, но няма интерес, търсенето е слабо и към другите сортове: сандра - 1,00 и тимурки 0,80. Най-много вървят пъпешите 0,60, дини има от 0,28 до 0,35; кромид 0,45, червен 0,65; моркови 0,40 ; круши внос 1,60, праскови от 0,80-1,00; ябълки 0,70-1,00; магданоз 1,50/10 връзки/, копър 2,00/ 10 връзки/; зеле 0,20; цветно зеле 0,50; лютиви чушки 0,55; камби 1,00; целина 10 бр-0,40; червено 0,60 за кг.....

понеделник, 23 август 2010 г.

23 август

Отпускарския сезон е към края си, но търговци и производители не липсват. Продукцията винаги намира своя потребител. Няма непродадена стока, по-скоро има по-евтина. Но при това положение кой печели? - търговеца или крайния потребител? По скоро прекупвача, защото лавирането на цените трудно се усеща на градските пазари.
Ето и цените за 23 август: сандрата е 1,00; дребния корнишон - 0,70-0,80 до 1,00-според качеството; едрия корнишон 0,50; тимурките 0,70-0,80; консервния домат 0,50; розовия 1,20; оранжериен 0,60; прасковата 1,00; капия 1-во качество 0,80; лютивата чушка 0,55; картофа 0,35-0,45; кромида 0,40; синя слива 0,50; смокини 1,20; ябълки 0,80-0,90; бамята 1,00; патладжана 0,35; пъпеша 0,50; диня може да се намери от 0,20 до 0,32; зелето 0,20......

неделя, 22 август 2010 г.

Цени за 22 август: тържище Плодовитово!

Лек скок за патладжана - 0,30; корнишона 0,80, сандра 1,00, крива 0,50; тимурки 0,70; оранжериен домат 0,60; лежащ 0,40-0,50; консервен 0,40-0,45; розов 1,00-1,20; лютива чушка-шипка 0,45-0,50, рибка 0,55-0,65; хитът за деня е пипера 0,70, капията липсва...
десертното грозде е 1,30-1,50; ябълката 0,90; динята 0,30-0,35......

петък, 20 август 2010 г.

Днес 20 август хитът на Плодовитовската борса е консервния корнишон!

Консервния корнишон се предлага на 0,80, салатния корнишон 0,60; консервния домат на 0,50; розовия 1,00, салатния 0,60; тимурките на 0,70; калунгата 0,80-0,90; тиквичките първо качество на 0,60, второ 0,30-0,40; патладжана 0,20; зелето 0,20; капията 0,70; динята 0,30; пъпеша 0,50; кромида 0,45; прасковите 0,70; зеления фасул 0,70; лютивата чушка 0,55......

понеделник, 16 август 2010 г.

Цените в тържище Плодовитово в горещия 16 август!

Домата се предлага на 0,60; едрия корнишон 0,45; дребния 0,70; тимурката 0,70; сандрата 0,80; капията 0,70; патладжана 0,25; зелето 0,20; тиквичката 0,40; лютивата чушка 0,50; зеления фасул 0,60; динята 0,30; кромида 0,45; белия пипер 0,60; морковите 0,60, пъпеша 0,50.......

вторник, 10 август 2010 г.

Августовски цени на Плодовитово!


Борсата в Плодовитово тази сутрин бе повече от слаба. Августовските жеги явно са изпратили доста търговци по балкани и морета. Малкото желаещи да пазаруват зеленчуци търсеха хубава и евтина стока, най-много се търсеше капията и динята и пъпеша. Цената на домата падна от вчера и днес трудно се продава на 0,70-0,80 български домат, розовия 1,00-1,20; причина за срива е отново внос от Турция, домати от южната ни съседка се продават на борсата в Първенец за 0,80 и кой търговец, който обича паричките би си купил па макар и вкусен български за 1,00 и нагоре? Вярно, че нашето не може да задоволи нуждите на пазара, но поне разликата в цената да вземе държавата, а не прекупвача, т.е. във вид на мито. Така хем бюджета добре, хем земеделеца да не плаче.
Цената на корнишона бе 0,60; краставица САндра 0,90; патладжан 0,30; люто 0,30; зеле 0,20; праскови 0,60; капия 0,60-0,70;дините са 0,27, пъпеша 0,50;кромида 0,40; картофа 0,40.....

петък, 6 август 2010 г.

на 6 август домата на борсата в Плодовитово е 1,1-1,20 за оранжериен домат, консервения върви по 0,60, лежащия 0,80-0,90; корнишона и тимурките са 0,50-0,60; патладжана 0,20-0,25; кромида 0,40; картофи 0,40; тиквички 0,30-0,40; пъпеши 0,60; праскови 0,60, зелето 0,20, лютото 0,60.....

четвъртък, 5 август 2010 г.

Нови проучвания за ползите от домата!


Според ново финландско проучване продукти от домати като доматен сос и доматен сок при диета може да помогне за намаляване на LDL нива на холестерола до 13%.

Изследването е проведено с 21 здравни доброволци, които са се подложили на проучване за ползите от доматите и доматените продукти.

Дори приема на доматен сос веднъж на ден при диета е с доказана атака срещу лошия холестерол в кръвта, а той е свързан с сърдечните заболявания и инсулти.


Доброволците получили няколко чаши доматен сок и добавили няколко лъжици кетчуп на закуска, обяд и вечеря. Техните нива на LDL е спаднала значително през трите седмици на проверка.

Изследователите настояват пациенти с висок холестерол да консумират кетчуп и да пият сок от домати, за да се намали риска от инфаркт и инсулт.

Според Marja-Leena Silaste от Университета в Улу, "високо хранителния прием на доматени продукти има силно изразен atheroprotective ефект, като значително намалява LDL холестерола и повишаване на LDL устойчивост към окисление при здрави normocholesterolaemic възрастни."

"Тези atheroprotective функции са свързани с промени в серумните ликопен, бета-каротин и гама-каротин ниво."

За доматите се знае, че са ценен източник на хранителни вещества, включително бета-каротин, витамини С и Е и ликопен - мощен антиоксидант, който дава на плодове характерния червен цвят.

Освен това, FDA одобри становището за ролята на доматите в намаляването на риска при заболявания на простатата, на стомаха, панкреаса, рак на яйчниците.

Августовски цени на борсата в Плодовитово!

Борсови цени за 5 август: домата стигна 1,10-1,20; краставицата 0,70; корнишона 0,70-0,80; патладжана 0,25-0,30; прасковите 0,60; кромида 0,35-0,45; капията 0,40; пъпеша 0,50-0,60. динята 0,30; лютивата чушка 0,30-0,40;

неделя, 1 август 2010 г.

Чесънът не само като зеленчук и подправка, но и като лекарство!


Чесънът е бил използван като храна и лекарства в много страни още от времето когато са построени египетските пирамиди. Във Франция, в началото на 18-ти век, смес от счукан чесън и вино е предпазил много хора от чумата, при която загинаха много хора в Европа. Съвсем наскоро, по време на двете световни войни, на войниците е било давано чесън за предотвратяване на гангрена. Днес чесънът е използван за предпазване от сърдечни заболявания, включително атеросклероза (натрупване на шлака в артериите, които могат да блокират притока на кръв и евентуално да доведе до инфаркт или инсулт), висок холестерол, високо кръвно налягане, както и за подобряване на имунната система. Чесънът може да предпазва от рак.

Чесънът е богат на антиоксиданти, които помагат за унищожаване на свободните радикали - частици, които се срещат естествено в организма, но околната среда, токсините, ултравиолетовата светлина, радиацията, цигарения дим и замърсяването на въздуха също може да се увеличат броя на тези вредни частици. Антиоксидантите неутрализират свободните радикали и може да намалят или предотвратят някои от щетите, които причиняват вредните фактори.

Според изследвания, консумацията на чесън може да намали прогресирането на сърдечно-съдови заболявания. Сърдечносъдовите заболявания са свързани с няколко фактора, общ холестерол, липопротеините с ниска плътност, хипертония и тютюнопушене. Чесънът може да помогне за намаляване LDL и нивата на общия холестерол, същевременно тя изостря добрия cholesterols (липопротеините с висока плътност или HDL), като намалява тромбоцитната агрегация (помага на притока на кръв), намалява кръвното налягане. Наскоро бе открито, че чесънът намалява два други маркери на сърдечно-съдовите заболявания - хомоцистеина и C-реактивния протеин.

Чесънът може да намали кръвното налягане. Многобройни проучвания са докладвали, че употребата на чесън намалява систолното и диастолното кръвно налягане.

Общата настинка

Едно добре проектирано проучване на близо 150 души, доказва, че чесънът помага за предотвратяване и лечение на обикновена настинка. В това проучване, хората получават или чесън добавки или плацебо в продължение на 12 седмици, през "студения сезон" (между месеците ноември и февруари). Тези, които са получили чесън имали значително по-малко настинки от тези, които са получили плацебо. Плюс това, когато се сблъскват с настинка, симптомите се разсейват по-бързо сред тези, които получават чесън в сравнение с тези, получаващи плацебо.

Рак

Чесънът може да засили имунната система, помагайки на тялото в борбата с рака. Лабораторните изследвания на групи от хора, с течение на времето показват, че при хората, които са консумирали чесън има по-малко вероятност да развият някои видове рак, особено на дебелото черво и стомаха. Изследователите установили 30% намаление на риска от колоректален рак сред хората, които са с висок прием на суров или варен чесън. Чесънът може да осигури защита срещу развитието на рак на гърдата, на простатата и на ларинкса (гърлото) рак.
Едно мащабно изследване, наречено Айова показва, че жените, които редовно консумират чесън, плодове и зеленчуци, имали 35% по-нисък риск от развитие на рак на дебелото черво.
Чесънът може да помогне на имунната система да функционира по-ефективно в момент на нужда, както при рака. В проучване на 50 пациенти с рак на панкреаса, имунитета подобри дейност, след като им бе даден екстракт от чесън в продължение на 6 месеца.
Изследвания показват, че чесновите добавки могат да намалят страничните ефекти на химиотерапията, включително умората и анорексия (липса на апетит.

Пресният чесън съдържа алицин, който притежава антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства. Някои изследвания показват, че консумацията на чесън може да убива бактерии - причиняващи язви.
Предварителни проучвания показват че чесънът може да помогне в борбата срещу умората.

Чесънът е многогодишно растение, дошло от Централна Азия, и сега се култивира в целия свят.

Има няколко важни компонента на чесън, които са били идентифицирани, и още много други, които не са. Alliin е без мирис химически вещество,съдържащо сяра, получено от аминокиселината цистеин. Когато чесънът се смачка, alliin се превръща в друго съединение, наречено алицин. Алицинът се явява един от основните активни съставки, с които е характерен чесъна - мирис и много от лечебните ползи. Въпреки това, алицин не се абсорбира ефективно от човешкото тяло.

Не всеки чесън съдържа еднакво количество активни съставки, съдържанието зависи много от начина и мястото на отглеждане. Екстрактите от чесън, много зависят от начина на получаване, а от там и действието върху здравето. Когато си купувате готови добавки от чесън, внимавайте кой стои зад производител.
Зеленчуците и плодовете би трябвало да бъдат всекидневна съставна част на менюто на хората в наше време и не би трябвало да ги ядем само в символично количество, а винаги в порядъчни порции.