expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

понеделник, 28 февруари 2011 г.

Мрачна прогноза направиха от БАН!

От Института за изследаване на населението и човека към БАН направиха прогноза, че към 2060 година в България няма да има селско население, ако се запази сегашната тендеция за висока смъртност и ниска раждаемост в селата.
Преди сто години само двадесет процента от населението у нас е живеело в градовете, докато сега положението е обратно. Вече има 200 обезлюдени села и близо 500, в които живеят по 10-20 души. През последните 60 години населението в селата е намаляло с над 3 млн. души и в момента в тях живеят малко над 2 млн. Обезлюдяването на цели райони води до големи загуби при усвояването на еврофондовете. Най-тежкото е положението в Северозападна България, където естественият прираст е минус 20,2 пункта.

петък, 18 февруари 2011 г.

Патентен данък за земеделците!

Вместо данък върху доходите от догодина земеделското министерство замисля ПАТЕНТЕН ДАНЪК ЗА ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ.
Той ще се плаща еднократно в размер от 50 до 100 лева. Този данък ще важи само за физически лица, които не са достигнали прага на регистрация по ДДС.

понеделник, 14 февруари 2011 г.

Зеленчуци внос, с драстично завишени пестициди!

Внос на зеленчуци от Йордания показа завишено количество на пестициди. Доматите са с 10% над допустимата стойност, краставиците с 6%, а чушките 4%. В момента се проверява дали откритите пестициди се разграждат с течение на времето. Откритите химикали са особено вредни за бременни и малки деца. Проверка в Слатина установи огромни количества вносни зеленчуци, по специално домати от Йордания. Все още се внасят домати от Гърция с опасния червей за нашето земеделие. От Турция тирове с домати заливат пазарите ни, с ниски хранителни качества. Предвижда се картофите, които в момента са внос от Австралия, да поскъпнат драстично, очаква се да стигнат 2 лева.
След проверката, ще се реши дали всяка стока получавана от Йордания, ще бъде специално проверявана.
Стана порочна практика в България да се внасят долнопробни стоки и зеленчуци. Докога ще бъдем опитни мишлета, хранени с опасни храни.

неделя, 13 февруари 2011 г.

Народно лекарство за вода в коляното1

Направете тесто за хляб и оставете да вкисне. Вечерта, вкиснатото тесто поставете на коляното, увийте с вестник и кърпа. Преспива се така. На сутринта се сваля и се измива коляното. Процедурата се прави две три вечери със същото тесто.

петък, 11 февруари 2011 г.

Страната ни-страна на неограничени възможности!

Хапваш български домат, току що влязъл от Капъкуле.
Ако си разрежеш диня от Любимец може, да е правила слънчеви бани край гръцко село.
Купиш ли си картоф, може да се окаже припикан от кенгуру.
Сиренето ни от вносно кравешко сухо мляко
Пийваш си винце не преминало етап гроздобер
Колбасарниците пълни с месо от растителен произход
Може да си купиш мръвка-вода пила инжекционно