коментари, безплатни обяви и полезна информация за търговци и производители на плодове и зеленчуци.
вторник, 17 май 2011 г.
Цени на зеленчуци борса Плодовито за 17 май 2011!
Изобилие от плодове и зеленчуци, гръцките преобладават. От българските: краставицата се търгува на 1,00 - 1,10; пресни картофи 1,00-1,30; тиквички 1,30; ягоди 4,50; пресен чесън 0,50; пресен кромид 0,20; моркови връзка 0,50; люта чушка 6,00; прясно зеле 0,40....
сряда, 11 май 2011 г.
Днес ще се проведе протест от земеделци!
Днес ще се проведе протест от земеделски производители и животновъди. Поводът са наложените актове за необратваеми площи, за които са получени субсидии. 5880 души са получили актовете, за които декларираните обработваеми площи не съвпадат с направената проверка. В протеста ще участват около 1000 души.
понеделник, 9 май 2011 г.
9 май борса Плодовитово!
Краставицата се движи около 1,20-1,30, има гръцка която не се купува от търговците, макар, че е само за 0,95. Доматите, които са изцяло от Гърция и Испания са от 1,15 до 1,30. Вече има внос на капия и бял пипер на 4,50 и 3,60. Цената на зелето падна и е 0,60, пресни картофи 1,30. Лютата чушка - шипка е на 5,50. Марулата 0,30, репи 0,20, турски праз цена за кг 1,00 ........
сряда, 4 май 2011 г.
Краставицата – с какво е полезна?

Един от най-предпочитаните и обичани пролетни зеленчуци - краставицата, принадлежи на семейството, към което спадат не само тиквичките, но и тиквата, и динята. Произхожда от Индия и е култивирана в Западна Азия още преди 2000 години преди новата ера.
90% от съдържанието на краставицата е водно, което я превръща в уникално освежаващо средство, особено необходимо в горещите летни дни. Фразата „свеж като краставица“ всъщност е научен факт: температурата в месестата част обикновено е с 20 единици по-хладна от температурата на въздуха.
Поради предимно водното си съдържание, половин порция краставица наброява само 10-12 калории, което прави зеленчукът идеален продукт за отслабване. Тази полза обаче има неприятна обратна страна – количеството на полезни вещества също е сравнително малко. Основните витамини, които влизат в състава на свежия зеленчук, са витамин А и С – само 2% от дневните нужди за последния.
За сметка на това пък от 2 г общо съдържание на въглехидрати, само един от тях представлява захари. Няма мазнини, а енергийната стойност на 100 г е незначително.
Краставицата е по-ценна с наличието си на фибри. 20 см от зеленчука осигуряват 12% от фибрите, необходими за деня.
Кората на краставицата съдържа силициев двуокис - съществен компонент на съединителната тъкан, включваща кости, сухожилия, мускули, връзки, хрущяли. Други минерали, които се намират в кората на зеленчука, са магнезий и калий. Те, заедно с натрия, спомагат за регулиране на кръвното налягане.
Водното съдържание на краставицата спомага за хидратацията на тялото, както и за освобождаването от токсичните елементи в организма.
Натуралният продукт съдържа кафеена и аскорбинова киселини, които предотвратяват задържането на вода в организма. Зеленчукът спомага доброто храносмилане и усвояването на мазнините и белтъчините.
Съдържанието на витамините A, B и C в краставицата помага за поддържането на здрава и нежна кожа. Силициевият двуокис благоприятства формирането на по-здрава съединителна тъкан на кожата на лицето.
Зеленчукът е полезен и при кожни проблеми, слънчеви изгаряния, благоприятства и лечението на отоци под очите. Поставянето на два резена краставица върху очите в продължение на 10 минути може значително да намали подпухналостта. А използването на масло от краставица, в комбинация със зехтин, допринася за премахването на черни точки.
Краставицата е богата на силиций и сяра. Затова редовната консумация на зеленчука спомага здравия растеж на косата.
Краставицата съдържа естествени соли и витамини, които са полезни за растежа на клетките. Високото съдържание на минерали я превръща в естествен източник на антиоксиданти. Известна е с качествата си на мощен диуретик.
http://www.puls.bg/
Абонамент за:
Публикации (Atom)