expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

неделя, 25 юли 2010 г.

Ниски цени на борсата в Плодовитово!

Може би всяка година по това време борсовите цени на зеленчуците са най-ниски. И това лято не прави изключение. Днес 25 юли рано сутринта в 4,00 пороен дъжд заля борсата. Търговците бързаха да пълнят бусовете и не се пазареха много, много както друг път. Цената на домата бе 0,65-0,70; розовият домат 0,80; краставицата 0,70-0,80; патладжана 0,20; пипера 0,70; лютивата чушка 0,30, зелето 0,20; кромида 0,50......

четвъртък, 22 юли 2010 г.

Лимонада от краставица!


За горещите летни дни ви предлагам една рецепта, която би утолила жаждата ни и би ни снабдила с някои минерали и витамини.
Повечето хора свързват краставицата с голям процент вода, но тя съдържа и голяма част от витамините, които ни трябват всеки ден: витамин В1, витамин В2, витамин B3, витамин B5, витамин B6, фолиева киселина, витамин С, калций, желязо, магнезий, фосфор, калий и цинк.
А ето и рецептата: Вземаме една голяма краставица, обелваме я и нарязваме на кубчета, добавяме прясно изцеден сок от лимон, захар на вкус и доливаме студена вода.
Лимонадата става още по освежаваща и пикантна, когато престои в хладилника около 1-2 часа. Можете да предложите и на гостите си, със сигурност ще останат изненадани и доволни.

Слаба търговия за края на юли!

Днес 22 юли 2010 липсата на достатъчно търговци и вялата търговия изнерви продавачите на зеленчуци. Паднаха цените на почти всички селскостопански произведения. Дори розовият домат се продаваше на 1,00, червения на 0,70-0,80; краставицата 0,50-0,60; всякакъв рекорд на ниска цена зае лютивата чушка-стигна дъното за сезона - 0,30; пъпеша държи 0,60; динята 0,30; капията 0,80; картофа от 0,30 до 0,55. Зелето 0,20; прасковата 0,80-1,00. Производителите бяха принудени да намалят цените с по 0,10-0,20 за да не върнат стоката, но все пак някои ще се наложи да посетят борсата и следобяд. Данъчните все още присъстват на входа, но проверяват само излизащите пълни коли за стоково-приемателни протоколи.

вторник, 20 юли 2010 г.

Ползата от подправките!


Най-популярните здравни растения, като магданоз, кантарион (кориандър), копър, кимион принадлежат към семейството на лечебните растения, наречена група Umbelliferae. Тази група растения се характеризира с чадъресто разклонени стебла. Целината и морковите са също така силни лечители от това ароматно семейство.

За всички тези здравословни билки се знае, че са фантастична подправка за храната - дори морковите и целината са популярни като основен овкусител на супи и зеленчукови бульони. Но тези билки са също лечебни и са били използвани за лечение още преди да станат кулинарни подправки.

Кантарион (или кориандър) е най-старата известна подправка, проследена до 5000 г. пр.н.е. и е бил използван от Хипократ като лекарство. Древните гърци също са използвали като лекарство магданоза и го считали за свещен. Те украсявали победителите в леката атлетика и гробовете на починалите с клончета от магданоз и листа от целина. Листата на целината са споменати като лекарство още от древногръцкия поет Омир. Но, чак през Средновековието целината и магданоза започват да се използват за храна.

Всички тези здравословни билки са богати на антиоксиданти и флавоноиди, които чистят токсините, борят се срещу инфекции и лекуват тялото. Въпреки че всички от тях са с високо съдържание на витамин С от съществено значение за подсилване на имунната система, всяка от тях осигурява и други витамини и минерали, които предлагат уникални лечебни свойства. Морковите са известни с това, че са най-голямата електростанция на витамин А (бета каротин), важни за очите и здравето на белия дроб. Целина, е богата на минерали, от важност е да се знае, че е с балансирано съдържание на - калий, натрий, калций и магнезий.

Целината се използва от повечето хора за салати и супи. Най-често се ядат корените, но, листа, корени и семена са годни за консумация и са мощни препарат за почистване. Целина листа са били използвани за лечение още от древните гърци, а по-късно като подправка от римляните.

Целината е отличен източник на витамин С и има високо съдържание на минерали, необходими за електролитния баланс на течностите. Тя е богата на калий, натрий, калций и магнезий. Той действа като диуретик, стимулиране изхвърлянето на урината и избавяне на тялото от течности. Fluid баланса е изключително важен по време на интоксикация и това прави тази билка най-добрата за тази работа. Освен това целината понижава холестерола и намалява кръвното налягане.

Използвайте целината за салати, пресни или сокове, както и да го добавите към вашите варени рецепти. Не забравяйте да включите листата, тъй като те са с дори по-високо съдържание на витамин С, калций и магнезий от стъблата. Листата не се съхраняват толкова дълго, колкото стъблото, затова се използват най-напред. Ако целината "повяхне" поради високата си съдържание на вода, накисва се или се поръсва със студена вода. Целината е един от "мръсната дузина" - 12 храни, носещи в най-висока степен остатъци от пестициди, когато се отглежда традиционно, затова си купувайте толкова, колкото ще консумирате.