Цените на зеленчука за 23 юни 2012 са: краставици 0,50-0,60; домати 0,60-0,80; зелен пипер 1,30; жълт фасул
1,00; лютив пипер 1,00; кайсии 1,20; нектарини 1,10; тиквички 0,30;
патладжан 1,60; царевица 0,40; картофи 0,35 череши хрущялка 2,20. праскови 0,70; зеле 0,60; гръцки дини 0,60
коментари, безплатни обяви и полезна информация за търговци и производители на плодове и зеленчуци.
петък, 22 юни 2012 г.
събота, 16 юни 2012 г.
Цени на едро на зеленчуците в борса Плодовитово!
Днес 16 юни 2012 борсата в Плодовитово е претъпкана с прясна и качествена стока, цените на едро за селскостопанската продукция са достатъчно ниски за сезона. Краставицата достигна критичния праг за цената си, под която стопаните са на загуба-0,50; домата конкуриран от гръцкия се продава на едро за 0,70. Изключение прави розовия домат: едрия върви 1,50, по дребния 1,00. Белия пипер 1,80; зелето учудващо държи добра цена 0,50-0,60; тиквичката е отново рекордно ниска 0,20; лютивата чушка 1,20; дините 0,45; пресния картоф 0,35; жълтия фасул 0,80; зеления-0.60; патладжана 1,70; червен кромид 0,60;
понеделник, 11 юни 2012 г.
Намалете цигарите с помощта на доматите!
Въпреки огромната си популярност като незаменим зеленчук, може би има неща, които не знаете.
Ако искате да откажете цигарите, наблегнете на доматите. Доматите, както и картофите, пипера и патладжана са богати на никотинова киселина. Ако в организма има достатъчно от тази киселина, то човек не изпитва нужда да пуши.
При хора с болна жлъчка не е препоръчително да консумират сурови домати, органичните киселини могат да предизвикат спазми.
За повечето зеленчуци се препоръчва да се консумират сурови, за да запазят витамините си, но при доматите има изключение. При преработка доматите увеличават ликопена, който е мощен антиоксидант.
Доматите съдържат лимонена, ябълчена и винена киселини. Полезни са при малокръвие.
Ако искате да откажете цигарите, наблегнете на доматите. Доматите, както и картофите, пипера и патладжана са богати на никотинова киселина. Ако в организма има достатъчно от тази киселина, то човек не изпитва нужда да пуши.
При хора с болна жлъчка не е препоръчително да консумират сурови домати, органичните киселини могат да предизвикат спазми.
За повечето зеленчуци се препоръчва да се консумират сурови, за да запазят витамините си, но при доматите има изключение. При преработка доматите увеличават ликопена, който е мощен антиоксидант.
Доматите съдържат лимонена, ябълчена и винена киселини. Полезни са при малокръвие.
петък, 13 януари 2012 г.
Отглеждане на ранен разсад!
Разсадът трябва да бъде готов за разсаждане на полето след обичайните за района пролетни слани/температурите под 0,5 градуса/.
Обикновено семената на доматите се засяват между 15 януари и 10 февруари. Пипера и патладжана между 25 януари и 10 февруари.
Сеитбената норма на доматите на площ един квадратен метър е 3 грама, за пипера е 15-18 грама, а за патладжана 6-8 грама.
Важно условие за производството на здрав и качествен разсад е използването на добре обеззаразени семена и почвена смес.
Температурата на почвата от засяването до поникването на семето трябва да е около 18 градуса, а на въздуха 20-25. При тези условия семената на домата пониква за около 5-6 дни, а на пипера за 10-11 дни. След като поникнат температурата трябва да се понижи при доматите на 10-11 градуса, а при пипера и патладжана 15-16 градуса. Не трябва да се допуща преовлажняване на разсада, при излишна влага може да се образува болестта сечене. Ако все пак се забележи такава болест, заболелите коренчета и съседните трябва да се унищожат, а мястото да се третира със 2%-разтвор на син камък. След това растенията се третират със следните фунгициди:-бордолезов разтвор 0,4%; шампион 50ВП-0,3%; фунгуран ОН ВП 0,3%; проплант722СЛ 0,1%; ридомил голд МЦ68ВГ 0,1%; и др.
След като разсадът кръстоса/две листа/ се пикирва. При доматите това става обикновено след 10-15 дни след поникването; а при пипера 15-20 дни. при пикирването трябва да се внимава да не се повредят корените на растенията.
Разсаждане: Продължителността на разсадния период при домата е 80 дни, при пипера 75-85 дни. Разсадът при доматите е готов за разсаждане на полето при второто и третото деседневие на април, при пипера и патладжана-през първото деседневие на май.
Обикновено семената на доматите се засяват между 15 януари и 10 февруари. Пипера и патладжана между 25 януари и 10 февруари.
Сеитбената норма на доматите на площ един квадратен метър е 3 грама, за пипера е 15-18 грама, а за патладжана 6-8 грама.
Важно условие за производството на здрав и качествен разсад е използването на добре обеззаразени семена и почвена смес.
Температурата на почвата от засяването до поникването на семето трябва да е около 18 градуса, а на въздуха 20-25. При тези условия семената на домата пониква за около 5-6 дни, а на пипера за 10-11 дни. След като поникнат температурата трябва да се понижи при доматите на 10-11 градуса, а при пипера и патладжана 15-16 градуса. Не трябва да се допуща преовлажняване на разсада, при излишна влага може да се образува болестта сечене. Ако все пак се забележи такава болест, заболелите коренчета и съседните трябва да се унищожат, а мястото да се третира със 2%-разтвор на син камък. След това растенията се третират със следните фунгициди:-бордолезов разтвор 0,4%; шампион 50ВП-0,3%; фунгуран ОН ВП 0,3%; проплант722СЛ 0,1%; ридомил голд МЦ68ВГ 0,1%; и др.
След като разсадът кръстоса/две листа/ се пикирва. При доматите това става обикновено след 10-15 дни след поникването; а при пипера 15-20 дни. при пикирването трябва да се внимава да не се повредят корените на растенията.
Разсаждане: Продължителността на разсадния период при домата е 80 дни, при пипера 75-85 дни. Разсадът при доматите е готов за разсаждане на полето при второто и третото деседневие на април, при пипера и патладжана-през първото деседневие на май.
Абонамент за:
Публикации (Atom)