expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

четвъртък, 5 август 2010 г.

Нови проучвания за ползите от домата!


Според ново финландско проучване продукти от домати като доматен сос и доматен сок при диета може да помогне за намаляване на LDL нива на холестерола до 13%.

Изследването е проведено с 21 здравни доброволци, които са се подложили на проучване за ползите от доматите и доматените продукти.

Дори приема на доматен сос веднъж на ден при диета е с доказана атака срещу лошия холестерол в кръвта, а той е свързан с сърдечните заболявания и инсулти.


Доброволците получили няколко чаши доматен сок и добавили няколко лъжици кетчуп на закуска, обяд и вечеря. Техните нива на LDL е спаднала значително през трите седмици на проверка.

Изследователите настояват пациенти с висок холестерол да консумират кетчуп и да пият сок от домати, за да се намали риска от инфаркт и инсулт.

Според Marja-Leena Silaste от Университета в Улу, "високо хранителния прием на доматени продукти има силно изразен atheroprotective ефект, като значително намалява LDL холестерола и повишаване на LDL устойчивост към окисление при здрави normocholesterolaemic възрастни."

"Тези atheroprotective функции са свързани с промени в серумните ликопен, бета-каротин и гама-каротин ниво."

За доматите се знае, че са ценен източник на хранителни вещества, включително бета-каротин, витамини С и Е и ликопен - мощен антиоксидант, който дава на плодове характерния червен цвят.

Освен това, FDA одобри становището за ролята на доматите в намаляването на риска при заболявания на простатата, на стомаха, панкреаса, рак на яйчниците.

Няма коментари:

Публикуване на коментар