коментари, безплатни обяви и полезна информация за търговци и производители на плодове и зеленчуци.
неделя, 1 август 2010 г.
Чесънът не само като зеленчук и подправка, но и като лекарство!
Чесънът е бил използван като храна и лекарства в много страни още от времето когато са построени египетските пирамиди. Във Франция, в началото на 18-ти век, смес от счукан чесън и вино е предпазил много хора от чумата, при която загинаха много хора в Европа. Съвсем наскоро, по време на двете световни войни, на войниците е било давано чесън за предотвратяване на гангрена. Днес чесънът е използван за предпазване от сърдечни заболявания, включително атеросклероза (натрупване на шлака в артериите, които могат да блокират притока на кръв и евентуално да доведе до инфаркт или инсулт), висок холестерол, високо кръвно налягане, както и за подобряване на имунната система. Чесънът може да предпазва от рак.
Чесънът е богат на антиоксиданти, които помагат за унищожаване на свободните радикали - частици, които се срещат естествено в организма, но околната среда, токсините, ултравиолетовата светлина, радиацията, цигарения дим и замърсяването на въздуха също може да се увеличат броя на тези вредни частици. Антиоксидантите неутрализират свободните радикали и може да намалят или предотвратят някои от щетите, които причиняват вредните фактори.
Според изследвания, консумацията на чесън може да намали прогресирането на сърдечно-съдови заболявания. Сърдечносъдовите заболявания са свързани с няколко фактора, общ холестерол, липопротеините с ниска плътност, хипертония и тютюнопушене. Чесънът може да помогне за намаляване LDL и нивата на общия холестерол, същевременно тя изостря добрия cholesterols (липопротеините с висока плътност или HDL), като намалява тромбоцитната агрегация (помага на притока на кръв), намалява кръвното налягане. Наскоро бе открито, че чесънът намалява два други маркери на сърдечно-съдовите заболявания - хомоцистеина и C-реактивния протеин.
Чесънът може да намали кръвното налягане. Многобройни проучвания са докладвали, че употребата на чесън намалява систолното и диастолното кръвно налягане.
Общата настинка
Едно добре проектирано проучване на близо 150 души, доказва, че чесънът помага за предотвратяване и лечение на обикновена настинка. В това проучване, хората получават или чесън добавки или плацебо в продължение на 12 седмици, през "студения сезон" (между месеците ноември и февруари). Тези, които са получили чесън имали значително по-малко настинки от тези, които са получили плацебо. Плюс това, когато се сблъскват с настинка, симптомите се разсейват по-бързо сред тези, които получават чесън в сравнение с тези, получаващи плацебо.
Рак
Чесънът може да засили имунната система, помагайки на тялото в борбата с рака. Лабораторните изследвания на групи от хора, с течение на времето показват, че при хората, които са консумирали чесън има по-малко вероятност да развият някои видове рак, особено на дебелото черво и стомаха. Изследователите установили 30% намаление на риска от колоректален рак сред хората, които са с висок прием на суров или варен чесън. Чесънът може да осигури защита срещу развитието на рак на гърдата, на простатата и на ларинкса (гърлото) рак.
Едно мащабно изследване, наречено Айова показва, че жените, които редовно консумират чесън, плодове и зеленчуци, имали 35% по-нисък риск от развитие на рак на дебелото черво.
Чесънът може да помогне на имунната система да функционира по-ефективно в момент на нужда, както при рака. В проучване на 50 пациенти с рак на панкреаса, имунитета подобри дейност, след като им бе даден екстракт от чесън в продължение на 6 месеца.
Изследвания показват, че чесновите добавки могат да намалят страничните ефекти на химиотерапията, включително умората и анорексия (липса на апетит.
Пресният чесън съдържа алицин, който притежава антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства. Някои изследвания показват, че консумацията на чесън може да убива бактерии - причиняващи язви.
Предварителни проучвания показват че чесънът може да помогне в борбата срещу умората.
Чесънът е многогодишно растение, дошло от Централна Азия, и сега се култивира в целия свят.
Има няколко важни компонента на чесън, които са били идентифицирани, и още много други, които не са. Alliin е без мирис химически вещество,съдържащо сяра, получено от аминокиселината цистеин. Когато чесънът се смачка, alliin се превръща в друго съединение, наречено алицин. Алицинът се явява един от основните активни съставки, с които е характерен чесъна - мирис и много от лечебните ползи. Въпреки това, алицин не се абсорбира ефективно от човешкото тяло.
Не всеки чесън съдържа еднакво количество активни съставки, съдържанието зависи много от начина и мястото на отглеждане. Екстрактите от чесън, много зависят от начина на получаване, а от там и действието върху здравето. Когато си купувате готови добавки от чесън, внимавайте кой стои зад производител.
Зеленчуците и плодовете би трябвало да бъдат всекидневна съставна част на менюто на хората в наше време и не би трябвало да ги ядем само в символично количество, а винаги в порядъчни порции.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар