коментари, безплатни обяви и полезна информация за търговци и производители на плодове и зеленчуци.
сряда, 9 март 2011 г.
Как да подмладим овошките?
Когато овошките застареят, спира растежът им, клоните изсъхват и плодовете стават малки. За да удължим живота на такива дървета, трябва да им приложим подходящо подрязване. На такава резитба се поддават почти всички овощни видове, особено ябълките, крушите, сливите, кайсиите, мушмулите, дюлите. По трудно се понася от прасковите, черешите и вишните. Необходимо е подрязването да не се извърши наведнъж, а в продължените на няколко години. Подмладяването се започва с предварителна подготовка. Около две години преди това се извършва силно органично и минерално торене. То предизвиква покарване на спящите пъпки на много лакомци, които ще се използват за възстановяване на короната на овошките. За подмладяването се прави силна резитба като водачът и скелетните клони се съкращават с половината дори две-трети от дължината им. Останалите полускелетни клони и плодните клонки върху тях се прореждат и също се съкращават силно. От подкаралите многобройни силни лакомци се избират тези, които се възстановават най-правилно скелетните клони, короната. Те се съкращават слабо. Така не се задържа и отлага образуването на нови плододаващи клонки. Една част от разклоненията по скелетните клони се режат на външна пъпка или до разклонение. Отрезите трябва да са колкото е възможно по-гладки и се замазват с овощарска замазка или блажна боя. Овощните дървета възстановяват короната си от 3 до 5 години и встъпват отново в добро плододаване.
понеделник, 7 март 2011 г.
Изплащат евросупсидии за животни!
Земеделските стопани, които отглеждат застрашени от изчезване редки местни породи, могат да получат супсидии от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. От 1 март е стартът за подаване на заявления в Обласните дирекции на ДФЗ. Размерът на отпусканото подпомагане е 25 евро на глава животно за овце и кози и до 200 евро на глава животно за говеда, биволи и коне.
Как да отгледаме вкусни моркови!
За по-ранно полско производство сеитбата на моркови започва в началото на март до към 10-и, за средно ранно полско производство-през първата половина на април и за късно-около средата на юни. При по-късното садене морковите дават по-ниски добиви, но по-качествени кореноплодни. За по-късните сеитби трябва да се осигури равномерна почвена влажност до поникването на семената, напр. чрез предсеитбената поливка. Удобството на по-ранното садене на моркови е в това, че семената поникват без допълнителни грижи за почвената влага и добивът е по-висок.
Как става сеитбата: върху подравнената повърхност на кавалите/тировете се отварят две браздички на разстояние около 20 см една от друга. Семената се сеят ръчно в браздичките, след което се зарявят с греблото. Отгоре може да се разхвърли и пресят разложен оборски тор. Притъпква се леко с дъска.
При редова сеитба на моркови на равна повърхност се сее на 4 редови ленти: 70 см между лентите и по 30 см между редовете в лентата. Дълбочината на сеитбата е 2-3 см при сеитбена норма 60-80 г семена на 100 кв. метра.
Как става сеитбата: върху подравнената повърхност на кавалите/тировете се отварят две браздички на разстояние около 20 см една от друга. Семената се сеят ръчно в браздичките, след което се зарявят с греблото. Отгоре може да се разхвърли и пресят разложен оборски тор. Притъпква се леко с дъска.
При редова сеитба на моркови на равна повърхност се сее на 4 редови ленти: 70 см между лентите и по 30 см между редовете в лентата. Дълбочината на сеитбата е 2-3 см при сеитбена норма 60-80 г семена на 100 кв. метра.
петък, 4 март 2011 г.
Актуални цени на борса Плодовитово за 4 Март 2011!
За днес стоката която се предлага на борсата в Плодовитово е 80% гръцка. Ето и цените на плодовете и зеленчуците:
Ябълки зелени 1,40; ябълки червени от 1,20-1,40; дребни 1,00; италиански 1,80. Български краставици 3,60-3,70; турски 2,80, турски краставици тимурки 1,80. Домати гръцки 1,70. Грейпфрут 1,40; лимони 1,15, киви дребни 1,40, едри 1,80; портокали дребни 0,65, портокали едри 0,90. Банани един кашон 19,50 кг за 42 лв. Вносно зеле 0,80, моркови 0,80, къдрава маруля 0,40, репички 0,40 за връзка. Праз турски 1,15 за кг. Чесън 7,00 лв. Кромид турски 0,90, български 1,00. Арпаджик пловдивски от 3,00-3,10; мелнишки 2,80. Самоковски картофи 1,00-1,10. Гъби печурка българска 2,50. Фъстъци български 4,00. Червен пипер млян 8,00 лв. за кг.
Ябълки зелени 1,40; ябълки червени от 1,20-1,40; дребни 1,00; италиански 1,80. Български краставици 3,60-3,70; турски 2,80, турски краставици тимурки 1,80. Домати гръцки 1,70. Грейпфрут 1,40; лимони 1,15, киви дребни 1,40, едри 1,80; портокали дребни 0,65, портокали едри 0,90. Банани един кашон 19,50 кг за 42 лв. Вносно зеле 0,80, моркови 0,80, къдрава маруля 0,40, репички 0,40 за връзка. Праз турски 1,15 за кг. Чесън 7,00 лв. Кромид турски 0,90, български 1,00. Арпаджик пловдивски от 3,00-3,10; мелнишки 2,80. Самоковски картофи 1,00-1,10. Гъби печурка българска 2,50. Фъстъци български 4,00. Червен пипер млян 8,00 лв. за кг.
Абонамент за:
Публикации (Atom)