expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

понеделник, 7 март 2011 г.

Как да отгледаме вкусни моркови!

За по-ранно полско производство сеитбата на моркови започва в началото на март до към 10-и, за средно ранно полско производство-през първата половина на април и за късно-около средата на юни. При по-късното садене морковите дават по-ниски добиви, но по-качествени кореноплодни. За по-късните сеитби трябва да се осигури равномерна почвена влажност до поникването на семената, напр. чрез предсеитбената поливка. Удобството на по-ранното садене на моркови е в това, че семената поникват без допълнителни грижи за почвената влага и добивът е по-висок.
Как става сеитбата: върху подравнената повърхност на кавалите/тировете се отварят две браздички на разстояние около 20 см една от друга. Семената се сеят ръчно в браздичките, след което се зарявят с греблото. Отгоре може да се разхвърли и пресят разложен оборски тор. Притъпква се леко с дъска.
При редова сеитба на моркови на равна повърхност се сее на 4 редови ленти: 70 см между лентите и по 30 см между редовете в лентата. Дълбочината на сеитбата е 2-3 см при сеитбена норма 60-80 г семена на 100 кв. метра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар