expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

понеделник, 14 март 2011 г.

Ягоди!




Ягодите предпочитат пропусклива почва, която трябва да се обогати с оборски тор, около месец, преди младите растения да бъдат засадени.
Лехите трябва да са покрити добре с тор и слама, за да се предотврати развитието на плевели и за да се запазят плодовете чисти. За ягодите е добра слабо киселинната почва, с pH 5.0 - 6.0.
Не е добре да се използва почва, в която преди това са расли други дребни безкостилкови (малини, боровинки и др.), или растения от семейството на домата (Solanaceae), защото има опасност от заразяване с вирусни болести.
Растенията не бива да се поливат отгоре, за да не се развият гъбички. Най – подходящо е капковото напояване. Наторяването става на две седмици с подходящ тор.

За ягодите трябва да се избере открито и проветриво слънчево място. Засаждат се във високи лехи. Растенията се засаждат през март - април, а в по - студените места - в края на зимата и началото на пролетта, шахматно, през ред, като трябва да има разстояние между растенията - 35 сантиметра.
Върхът на корените трябва да е на нивото на пръстта, за да се избегне загниването. Ягодите се поливат веднага след засаждането.

Издънките на ягодите дават възможност да се отгледат повече растения, но пък намаляват продукцията на плодове. На втората година лехите стават прекалено тесни за всички ластари, и плодовете се “задушават” в листа. Препоръчително е растенията да се запазят максимум 3 години, след което те се изтощават. Лехите трябва да се оставят “да починат” поне 3 – 5 години.

След първата година ягодите дават малко плод, но пък пускат повече ластари. Когато спрат да дават плодове, отстранете ластарите, заедно с увехналите или заболели листа.
Растенията се подхранват с подходящ тор и се покриват със слама.
Може да се направи разсаждане, ако в градината има място направете нови лехи, с най – големите и здрави ластари.
Пазете плодовете от птици, охлюви и плужеци. За промишлено отглеждане на ягоди се препоръчва ягодите да се разсаждат всяка година, за да дават по - голяма продукция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар