expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

сряда, 9 март 2011 г.

Как да подмладим овошките?

Когато овошките застареят, спира растежът им, клоните изсъхват и плодовете стават малки. За да удължим живота на такива дървета, трябва да им приложим подходящо подрязване. На такава резитба се поддават почти всички овощни видове, особено ябълките, крушите, сливите, кайсиите, мушмулите, дюлите. По трудно се понася от прасковите, черешите и вишните. Необходимо е подрязването да не се извърши наведнъж, а в продължените на няколко години. Подмладяването се започва с предварителна подготовка. Около две години преди това се извършва силно органично и минерално торене. То предизвиква покарване на спящите пъпки на много лакомци, които ще се използват за възстановяване на короната на овошките. За подмладяването се прави силна резитба като водачът и скелетните клони се съкращават с половината дори две-трети от дължината им. Останалите полускелетни клони и плодните клонки върху тях се прореждат и също се съкращават силно. От подкаралите многобройни силни лакомци се избират тези, които се възстановават най-правилно скелетните клони, короната. Те се съкращават слабо. Така не се задържа и отлага образуването на нови плододаващи клонки. Една част от разклоненията по скелетните клони се режат на външна пъпка или до разклонение. Отрезите трябва да са колкото е възможно по-гладки и се замазват с овощарска замазка или блажна боя. Овощните дървета възстановяват короната си от 3 до 5 години и встъпват отново в добро плододаване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар