expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

сряда, 14 юли 2010 г.

Очаква се домата да падне още!

Най-вероятно в близките дни цената на домата ще се понижи, причината е, че това растение макар да има дълъг период на отглеждане, от засяване на семката до беритба минават 5 месеца, узрява в твърде кратки срокове/1-2/ месеца. Точно сега масово зреят и засадените на открито: на колове и лежащи сортове. Ако не се спре вноса, хората ще продават на ниски цени за да не го изхвърлят и така няма да покрият разходите си за торове, препарати и обработка, последствия: неизбежен фалит на производителя. На фона на ниските изкупни цени, трябва да се отделят средства за пенсионно и здравно осигуряване и данъци. Но кой висш чиновник би могъл да разбере неволите на производителя? Да, хазната е празна, но едва ли земеделеца би трябвало да я пълни, нека бъдем реалисти и както навсякъде по света, да се подпомага родното производство, а не да се унищожава с непосилни данъци и внос. Една страна, която е земеделска, би трябвало да изнася селскостопанска продукция, а не да внася и по този начин да се самоунищожава.
Вместо да се мисли по какъв начин да се събират пари от земеделските стопани, да се помисли как да се осигури сключването на договори за пласмента на продукцията. Това е един от най-болните въпроси, защото вместо производителя да се грижи за растенията, си губи времето да стои по борси, тържища и пазари, в очакване и несигурност дали ще продаде или не. Трябва да се помисли как да се избегне неконтролируемото засяване на различни култури. Плановото засяване ще осигури и по-добро пласиране и по-добра цена.
За днес 14 юли цената на домата в Плодовитово е 0,70, но едва ли ще се задържи дълго. За разлика от нея цената на краставицата се покачва и вече е 0,90. Спад има на патладжана-0,40-0,50; пъпеша се търгува на 0,90; тиквичката 0,40; зелето 0,20; капията 1,20-1,30; розовия домат 1,20-1,30.

Няма коментари:

Публикуване на коментар