expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

вторник, 20 юли 2010 г.

Ползата от подправките!


Най-популярните здравни растения, като магданоз, кантарион (кориандър), копър, кимион принадлежат към семейството на лечебните растения, наречена група Umbelliferae. Тази група растения се характеризира с чадъресто разклонени стебла. Целината и морковите са също така силни лечители от това ароматно семейство.

За всички тези здравословни билки се знае, че са фантастична подправка за храната - дори морковите и целината са популярни като основен овкусител на супи и зеленчукови бульони. Но тези билки са също лечебни и са били използвани за лечение още преди да станат кулинарни подправки.

Кантарион (или кориандър) е най-старата известна подправка, проследена до 5000 г. пр.н.е. и е бил използван от Хипократ като лекарство. Древните гърци също са използвали като лекарство магданоза и го считали за свещен. Те украсявали победителите в леката атлетика и гробовете на починалите с клончета от магданоз и листа от целина. Листата на целината са споменати като лекарство още от древногръцкия поет Омир. Но, чак през Средновековието целината и магданоза започват да се използват за храна.

Всички тези здравословни билки са богати на антиоксиданти и флавоноиди, които чистят токсините, борят се срещу инфекции и лекуват тялото. Въпреки че всички от тях са с високо съдържание на витамин С от съществено значение за подсилване на имунната система, всяка от тях осигурява и други витамини и минерали, които предлагат уникални лечебни свойства. Морковите са известни с това, че са най-голямата електростанция на витамин А (бета каротин), важни за очите и здравето на белия дроб. Целина, е богата на минерали, от важност е да се знае, че е с балансирано съдържание на - калий, натрий, калций и магнезий.

Целината се използва от повечето хора за салати и супи. Най-често се ядат корените, но, листа, корени и семена са годни за консумация и са мощни препарат за почистване. Целина листа са били използвани за лечение още от древните гърци, а по-късно като подправка от римляните.

Целината е отличен източник на витамин С и има високо съдържание на минерали, необходими за електролитния баланс на течностите. Тя е богата на калий, натрий, калций и магнезий. Той действа като диуретик, стимулиране изхвърлянето на урината и избавяне на тялото от течности. Fluid баланса е изключително важен по време на интоксикация и това прави тази билка най-добрата за тази работа. Освен това целината понижава холестерола и намалява кръвното налягане.

Използвайте целината за салати, пресни или сокове, както и да го добавите към вашите варени рецепти. Не забравяйте да включите листата, тъй като те са с дори по-високо съдържание на витамин С, калций и магнезий от стъблата. Листата не се съхраняват толкова дълго, колкото стъблото, затова се използват най-напред. Ако целината "повяхне" поради високата си съдържание на вода, накисва се или се поръсва със студена вода. Целината е един от "мръсната дузина" - 12 храни, носещи в най-висока степен остатъци от пестициди, когато се отглежда традиционно, затова си купувайте толкова, колкото ще консумирате.

Няма коментари:

Публикуване на коментар