expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

четвъртък, 15 юли 2010 г.

Аязмото "Свети Кирик и Юлита" в село Градина Пловдивско!


На 15 юли е празникът на село Градина. Св. Кирик и Юлита са светците закрилници на селото.
Историята на аязмото започва още през турско робство, селянин от с. Градина отива да разорава нивата си. В един момент воловете спират и не помръдват. Въпреки всички усилия на стопанина, животните не желаят да продължат оранта. Опитал всички средства да ги накара, човекът застава пред тях и забелязва в почвата една икона. По късно се разбира, че това са св. Кирик и майка му Юлита. Историята разтърсва жителите на селото. Вярващите християни събират средства и построяват аязмо на мястото, в близост до което има извор, чиято вода лекува очни болести.
Всяка година на този празник се готви курбан за здраве, а нощта преди празника отецът прави служба в чест на светците. На този ден винаги има много вярващи, които идват да запалят свещичка и да почетат св.Кирик и Юлита!
Историята помни много случаи в които болни и нуждаещи се преспали в аязмото в нощта срещу празника оздравяват като по чудо! Покъртителен е случаят с моя близка, която като малка/2 годишна/ изведнъж спира да ходи/, цяла година майка й я носи на ръце, докато не я посъветвали да преспи в аязмото в нощта срещу празника. Родителите изпълват заръката и на сутринта детето като по чудо започва да ходи и тича около чудодейното място!

1 коментар:

  1. Слава на Господ Бог,Исус Христос и Светия Дух и на Света Богородица и Свети Кирик и Юлита и на всички православни светци

    ОтговорИзтриване